خوب رشد کردن در کودکان به مواد غذایی بستگی دارد که با اثر متقابل باعث رشد و نمو می شود . هنگامیکه یک ماده غذایی به تنهایی یا یک گروه از مواد غذایی وجود ندارد خوب رشد کردن در کودکان به مواد غذایی بستگی دارد که با اثر متقابل باعث رشد و نمو می شود . هنگامیکه یک ماده غذایی به تنهایی یا یک گروه از مواد غذایی وجود ندارد در سلامت کودکان اهمیت بسیار زیادی دارد.
۵ گروه از مواد غذایی در بحث تغذیه کودکان مطرح می باشد .
۱- کلسیم : ماده غذایی که برای سلامت استخوانها لازم است :
کلسیم فراوانترین ماده معدنی در بدن می باشد که باعث بیشترین رشد استخوانی و استحکام اسکلتی در حین کودکی و بعد از آن می شود . مقدار کم اما متناسب این ماده در خون برای ضربان قلب مناسب ، لخته شدن خون و عملکرد مناسب عضلات نیاز می باشد . در صورت کمبود کلسیم ، بدن کلسیم مورد نیاز را برای نگهداری سطح مناسب کلسیم خون از استخوان می گیرد .
علت اینکه چرا کودکان به طور روزانه نیاز به کلسیم دارند همین موضوع می باشد .
اکثر کودکان مقدار کافی مواد غذایی مورد نیاز را دریافت نمی کنند .
کودکان آمریکایی از بحران های کلسیم رنج می برند . محققان دانشکده پزشکی آلبرت اینشتین در نیویورک می گویند این پیش آگاهی برای سلامت استخوان کودکان در حال وآینده مناسب است .
دختران نوجوان خصوصاً افرادی هستند که نسبت به نیازشان دریافت کلسیم پایین تری دارند .
کمبود کلسیم خصوصاً در دوران بزرگسالی هنگامیکه فرم بدن حدود نصف mass استخوانی را داراست مؤثر است . زمان تأثیر کلسیم کوتاه بوده و این سالها می تواند ریسک فاکتور برای استخوانهای نازک و استئوپروز در دهه های بعدی باشد .
این مسئله برای خانمها به علت وضعیت ریسک پذیر بودن از نظر جنسیت بسیار خطرناک تر می باشد .
* چه میزان کلسیم مورد نیاز است :
بر اساس نظریات انستیتو پزشکی نیاز روزانه به کلسیم در گروههای مختلف با توجه به سن متفاوت اند:
* ۳-۱ سال ۵۰۰ میلی گرم
* ۸-۴ سال ۸۰۰ میلی گرم
* ۱۹-۹ سال ۱۳۰۰ میلی گرم
استفاده مناسب از غذاهای با کلسیم بالا خصوصاً لبنیات در غذای روزانه کودکان در استخوان بندی کودکان می تواند مؤثر باشد .
۲ - پروتئین : باعث تحریک رشد سلامت سلولها و بافتها می شود :
پروتئین قسمتی از بافت بدن می باشد و برای کودکان که در حال رشد می باشند لازم می باشد . پروتئین همچنین باعث تولید کالری می شود . آمینواسیدها موادی می باشند که برای بدن مورد نیاز می باشد .
آمینواسیدها برای ساختن سلولهای جدید بافتها در ساختمان آنزیمها و هورمونها مورد نیاز است . پروتئین ها در غذاهای گیاهی و حیوانی یافت می شود . غذاهای حیوانی خصوصاً تخم مرغ سرشار از آمینواسیدهای ضروری می باشد . آمینواسید ضروری آمینواسیدی است که بدن قادر به ساختن آن نمی باشد .
غذاهای گیاهی تمامی اسیدآمینه های مورد نیاز را ندارد . لذا گیاهخواران برای تأمین اسیدآمینه های ضروری باید غذاهای حیوانی مثل لبنیات و یا تخم مرغ مصرف کنند .
در طی شیرخواری نیازهای پروتئینی بر اسا س وزن بدن بالا می باشد . نیاز به پروتئین همچنین در موقع جهش رشد در هنگام بلوغ نیز افزایش می یابد .
نیاز روزانه کودکان به پروتئین
* ۳-۱ سال ۱۳ گرم
* ۸-۴ سال ۱۹ گرم
* ۱۳-۹ سال ۳۴ گرم
* ۵۲-۴۶ گرم بچه های بزرگتر
بر اساس گفته محققان ۱۶ اونس شیر یا ماست ،۲ اونس گوشت گوسفند ، مرغ یا غذای دریایی یا تخم مرغ برای نیاز روزانه یک بچه ۳ ساله برای پروتئین کفایت می کند .
۳- فیبر : کودکان برای رشد کامل در تغذیه روزانه نیاز به فیبر دارند .
کربوهیدارت موجود در گیاهان از نوع کربوهیدارت پیچیده با کالری کم می باشد . کودکان به علت عدم هضم فیبر موجود در غذا نمی توانند بطور کامل کالری بدست آورند .
محققان در یک مطالعه نشان دادند فیبر موجود در غذا در کاهش بروز دیابت نوع ۲ و افزایش سطح کلسترول در بالغین و احتمالاً در کودکان مؤثر می باشد . محصولات گیاهی برای جلوگیری از یبوست و سیری زودرس در کودکان مؤثر است .
غذای با فیبر زیاد شامل دانه های گیاهان ، سبزیجات و میوه ها می باشد و باعث ایجاد سیری به مدت طولانی با افزایش حجم معده می شود . این مواد همچنین مملو از ویتامین و مواد معدنی می باشند .
میزان مورد نیاز فیبر روزانه از فرمول سن + ۵ گرم بدست می آید . بنابراین کودک ۱۳ ساله نیاز روزانه به ۸۱ گرم فیبر نیاز دارد .
۴- آنتی اکسیدان
مواد غذایی آنتی اکسیدان شامل ویتامین C و E و بتاکاروتن و سلنیم از بیماریهای مزمن در بالغین مانند سرطان - بیماریهای قلبی جلوگیری می کنند . اگر چه این اثرات هنوز در حال تحقیق می باشد . آنتی اکسیدانها ۴ برابر رادیکالهای آزاد مضر برای بدن مؤثر است . رادیکال آزاد در نتیجه متابولیسم مواد غذایی و همینطور در مواجهه با آلودگی هوا مثل دود سیگار و نور خورشید شدید ایجاد می شود و در اثر تجمع رادیکال آزاد DNA که برای نسخه برداری ژنتیک در ترمیم سلولی مورد نیاز است تخریب می شود .
آنتی اکسیدانها در میوه های رنگی و سبزیجات مثل توت فرنگی و بقیه توتها - بروکلی - اسفناج - گوجه فرنگی - گیلاس - هویج به فراوانی وجود دارد .
۵ - آهن : کودکان برای رشد به آهن نیاز دارند .
گلبول قرمز ، بوسیله قسمتی از ساختمان که در آن آهن بکار رفته است اکسیژن را به سلولهای بدن می رساند آهن همچنین در تکامل و عملکرد مغز مؤثر است .
آهن برای رشد مغز بسیار مهم است . اثرات منفی کمبود آهن بر روی شناخت ممکن است غیرقابل برگشت باشد حتی وقتی که این مدت کمبود کوتاه باشد .
بر طبق نظر آکادمی اطفال آمریکا ، کمبود آهن مهمترین کمبود تغذیه ای در آمریکاست ، شیرخواران ، کودکان ، جوانان و زنان در سنین بارداری بیشتر متأثر از این کمبود می باشند .
کودکان کوچکتر به علت سرعت رشد دارای ریسک بیشتری می باشند . همچنین دختران نوجوان و زنان به علت اینکه ماهانه مقداری خون از دست می دهند در معرض کمبود آهن می باشند . کمبود آهن میتواند باعث کم خونی شود . هر دو غذاهای حیوانی و گیاهی حاوی آهن می باشند . محصولات حیوانی مثل گوشت ، گوشت تیره مرغ و غذاهای دریایی سرشار از آهن ، فرمی از آهن می باشد که به بهترین نحو در دستگاه گوارش جذب می شود .
غذاهای گیاهی مانند اسفناج و سبزیجات سرشار از آهن می باشد .
با افزودن مقداری ویتامین C به غذای کودکان مانند پرتقال ، آب پرتقال - گوجه فرنگی - کیوی - توت فرنگی آهن موجود در غذا بهتر جذب می شود .