برگزاری موفقیت آمیز اولین گردهمایی بزرگ مدیران كشور تحت عنوان "باز انگاری مدیریت " در كلاسی متفاوت از كنفرانسها و همایشهای كشور نشان داد كه مخاطبان (بویژه مدیران كشور) هنوز تشنه موضوعات جذاب و متفاوت مرتبط با چالشهای مدیریت نوین در كشور می باشند. این برنامه توانست تعداد زیادی از مدیران را به خود جذب نماید. در حالی كه در فواصل نزدیك زمانی ، كنفرانسهای مشابهی برگزار شده و یا برگزار خواهد شد.
وقتی ایده برگزاری این گردهمایی در حدود ده ماه پیش در سازمان مدیریت صنعتی و سازمان مدیریت فرا مطرح شد ، كادر علمی و اجرایی گردهمایی تلاش شبانه روزی خود را آغاز كردند و حاصل آن را با همه نقاط قوت و فرصتهای بهبود آن ، در دو روز برگزاری در روزهای ۸۱ و ۹۱ آذر شاهد بودیم.
از بعد طراحی، این گردهمایی دارای ویژگیهای برجسته ای بود كه آن را از كنفرانسهای مشابه متمایز می كرد. تمایزی كه اغلب شركت كنندگان بر آن صحه گذاشتند. طراحی بیش از پنجاه ساعت برنامه برای برگزاری در دو روز ، طراحی مطالب در هشت محور مرتبط و دارای تعامل ، تنوع در ارائه مطالب به صورت سخنرانیهای كلیدی ، مقاله ، سمینار ، موردكاوی ، میزگرد و فیلم های مرتبط با موضوع گردهمایی ، تنوع ارائه دهندگان از دانشگاهیان تا مشاوران و مدیران ، ارائه مطالب بهطور همزمان در پنج سالن ، ارائه مطالب به صورت تلفیقی مناسب از حوزه نظری و كاربردی و... ، از ویژگیهای منحصر به فرد این گرد همایی بود.
اما آنچه كه می خواهیم به آن تاكید كنیم ، موضوع انتخاب شده برای اولین گردهمایی ، یعنی بازانگاری مدیریت به عنوان یكی از ضروری ترین و مبرم ترین نیازهای امروز جامعه در حال توسعه ما می باشد. پیتر دراكر می گوید : "مدیران كارآمد می دانند كه باید خیلی از كارها را به طور اثربخش انجام دهند . به همین خاطر كار و تلاش خود را متمركز می كنند . اولین قاعده متمركز كردن تلاشهای مدیران، خلاص شدن از شر گذشته ای است كه دیگر بارور نیست. منابع درجه یك ، بهخصوص منابع كمیاب انسانی را ، بی درنگ بسیج كرده و در راه فرصتهای آینده بهكار می گیرند. اگر رهبران نتوانند از شر گذشته خلاص شوند و آن را كنار بگذارند ، قادر به ساختن آینده نخواهند بود." لازمه این امر بازانگاری و تعریفی مجدد از كسب و كار و مدل اداره آن است .
یگانه راهی كه برای سازمانهای امروزی توصیه می شود ، چه در سطح دولت و چه در سطح بنگاه ، چه در سطح خانواده و چه در سطح فرد ، نهادینه كردن نوآوری و باز انگاشتن ، باز اندیشیدن و باز ساختن است. در اولین گردهمایی مدیران كشور سعی كردیم به تاملی چند در این رابطه بپردازیم.
پیتر دراكر همچنین در حوزه توسعه ادعا می كند كه :"مدیریت ، سبب ساز توسعه اقتصادی و اجتماعی است . توسعه اقتصادی و اجتماعی حاصل مدیریت است . بدون اغراق می توان گفت كشور توسعه نیافته نداریم . آنچه هست ضعف مدیریت است . پیشران اصلی جامعه ، مدیریت است و توسعه پیامد آن . همه تجربههای ما در توسعه اقتصادی موید این نظر است. هرجا فقط سرمایه داشته ایم ، توسعه ای در كار نبوده است .
در آن موارد اندك شمار كه توانسته ایم كارمایه ای مدیریت را تولید كنیم ، توسعه ای سریع پدید آمده است. تولید و هدایت كارمایه های انسانی وظیفه مدیریت است." این امر ما را به عنوان سازمانی با ماموریت حركت در جهت توسعه ظرفیت مدیریت در كشور بر آن می دارد كه با عزمی بیش از پیش به مقوله مدیریت به عنوان اصلی ترین منبع توسعه در همه ابعاد اقتصادی و اجتماعی آن بپردازیم. لذا در این گردهمایی سعی كردیم تا به ضرورت و چرایی پرداختن جدی به مقوله بازانگاری مدیریت در كشور بپردازیم.
در این دو روز تلاش شد تا برای مدیران محفلی ایجاد كنیم ، برای هم بینی و گفتگو ، تبادل دانش و تجربه و گذاشتن قرار و مدار آینده.قصد آن داریم تا این محفل را مستدام نگه داریم. فرصتی برای همه ایجاد كردیم برای بازانگاری و بازاندیشی . اما از فردا نوبت ساختن و باز ساختن در پی بازانگاشتن و بازاندیشیدن است.
نكته دیگر اینكه ، این گردهمایی با همكاری مشترك دو سازمان مدیریت صنعتی و سازمان مدیریت فرا برگزار شد. قوانین و مقررات تجارت در كشور ، ابعاد مالی همكاری ، مالكیت معنوی نام تجاری گردهمایی و... ، همه از نكات پر از ابهام همكاریهایی از این دست بین بنگاهها در كشور ما می باشد . این حركت درحالی آغاز شد كه جز یك تفاهم اولیه بین دو سازمان هیچ چیز دیگری مشخص نبود. تفاهمی كه با تاكید طرفین مذاكره فقط بر پایه "اعتماد" قابل شكل گیری بود و اگر یك اعتماد همه جانبه نبود، این حركت هیچگاه به نتیجه نمی رسید و حتی شكل نمی گرفت، اعتماد بین دو سازمان متفاوت ، دو سازمان رقیب ، دو سازمان با پیشینه متفاوت، یكی دولتی و یكی خصوصی و ... ، اعتماد بین آدمهای درگیر .
تنها یك نكته مشخص بود ، عزم طرفین برای برگزاری و حمایت مدیران عامل دو سازمان .نكته اینجاست كه اگر صحبت از بازانگاری می كنیم ، چرا از خود شروع نكنیم.بازانگاری روی مفهوم رقابت و داشتن همكاری در عین رقابت ، بازانگاری در مورد شیوه طراحی و اجرای گردهمایی .در محیطی كه «سوءتفاهم» و «عدم اعتماد» حرف اول را می زند، توفیق چنین حركتی برگ برنده هر دو طرف درگیر است. هر دو سازمان به جامعه مخاطب خودشان نشان دادند كه اگر از "بازانگاری" و "جوردیگر دیدن" صحبت می كنند خود نمونه ای عملی از این مفاهیم هستند و این اصل در تمام اجزای گردهمایی خود را نشان داد: متفاوت و مطابق با معیارهای نوین، چه در ذهن چه در عمل.
این حركت یك آغاز بود.
اینكه دو سازمان چگونه خواهند توانست این فضا را حفظ كند و آن را توسعه دهند چالشی است كه پیش روی هردوی آنان قرار دارد. تمام هوشیاری خود را باید بهكار بیندازیم تا این حركت نه تنها منحرف نشود ، بلكه الگویی شود برای حركتهای موثرتر. درك ( و تعریف) قواعد این بازی كه تازه آغاز شده است، از سوی همه ما ضروری است.
كلام آخر اینكه ما راه را آغاز كرده ایم ، مصمم هستیم به ادامه مسیر ، با چشم اندازی وسیع و بلند ، با حمایت شما مدیران عزیز و تلاشگر كشور ، برای توسعه ای پایدار.