در حالی كه دنیا با سرعت به پیش می تازد و همه چیز در كمترین زمان تغییر می كند، باید با تفكر سریع خود را با دنیایی سرسام آور هماهنگ كرد. این شیوه تفكر، تفكری شتاب زده نیست ، بلكه تفكری زیركانه ، هدفمند و سازماندهی شده یی است كه كمك می كند با دنیای سرعت چالش كنیم و درك این گفتار حضرت علی (ع ) است كه : «فرزندان خود را به پیروی از راه و رسم خود مجبور نكنید، زیرا آنان به زمانی متفاوت با زمان شما تعلق دارند.» امروزه نیروی انسانی ، خلاقیت ، فكر و دانایی سرمایه های محسوسی هستند كه اهمیت پیدا كرده و در مقابل سرمایه های ملموس مانند انرژی و امثال آن قرار گرفته اند و از این رو سازمان ها به تقویت و رشد بدنه تخصصی و كارشناسی خود می پردازند. برای نیل به این منظور لازم است ویژگی هایی (عمومی و تخصصی ) برای كارشناس به معنای عام و سوای پست سازمانی برشمرد كه در ذیل به پاره یی از این ویژگی ها اشاره می شود. بی تردید در صورت وجود محیط های رشد یابنده ، امن و پویا، بطور قطع راه برای تقویت بدنه تخصصی و كارآمدتر كردن كارشناسان نیز فراهم خواهد شد.
سازمان آگاهی و اشراف كامل به حوزه كاری
به این معنی كه كارشناس باید بطور دقیق با گذشته ، سیر تحول ، كاركرد، اهداف و عملكرد سازمان آشنا و تحلیل روشنی از آن داشته باشد.
جامعه آگاهی
اطلاعات و دانش كارشناس باید به روز بوده و علاوه بر آگاهی از ویژگی های اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی جامعه ، به دنبال فراگیری مطالب جدید و تقویت مهارت های لازم باشد. حركت در مسیری جدید به فرد كمك می كند كه هدف و چشم انداز جدیدی پیدا كند.
شخصیت مثبت و ترغیب كننده
نگرش و رفتار مثبت سهم مهمی در پیشبرد برنامه ها دارد و كارشناس می تواند با تقویت رفتار مثبت و سازنده ، برانسان ها تاؤیر مثبت گذارد و دیگران را هم به این كار تشویق كند. این رفتار مثبت منجر به برقراری ارتباط گسترده و تبادل اطلاعات با دیگران خواهد شد.
توانایی نقد سازمان و یادآور شدن آسیب ها و نقاط ضعف سازمان
از آنجایی كه نقد به معنای واقعی آن (جدا كردن سری از ناسره ) رازماندگاری یك سازمان است ، كارشناس بایستی ضمن انعطاف پذیری و داشتن روحیه نقدپذیری ، به بررسی و نقد عملكرد سازمان خود بپردازد. البته در این مورد نباید از مسیر انصاف خارج شد، چراكه انتقاد غیرسازنده دشمن خلاقیت است .
داشتن سعه صدر، همدلی با مجموعه و صداقت
برای برقراری آرامش در محیط كار تلاش كند و ضمن داشتن شكیبایی و سعه صدر در پیشبرد كار و تحقق اهداف سازمان با مجموعه همزبان و همدل باشد. این همدلی جز با صداقت امكانپذیر نیست .
دقت و مسئولیت پذیری
در انجام كار دقیق و مسوولیت پذیر بوده و توانایی رهبری امور را داشته باشد و به جای اداره كردن ، هدایت كند. علاوه برآن از بی تفاوتی در برابر سازمان پرهیز كند و در رفع كاستی ها بیندیشد.
داشتن مهارت های مدیریتی و توانمندی در برنامه ریزی و سازماندهی
برنامه ریزی صحیح ، اثربخشی و موفقیت كارشناس را برای دست یافتن به اهداف مورد نظر تاحد قابل ملاحظه یی افزایش می دهد. براین اساس لازم است كارشناس از قدرت برنامه ریزی برای آینده و تعیین و تثبیت اهداف روشن و مشخص برخوردار باشد و در صورت امكان برنامه زمانی خود را هر سه ماه تا شش ماه مورد بازنگری و اصلاح قرار دهد. مدیریت زمان را بداند و از هر لحظه از روز بطور موثر استفاده و اتلاف وقت را از برنامه خود خارج كند، به گونه یی كه بیشترین زمان به تفكر اختصاص داشته باشد. از سوی دیگر ضرورت دارد با نوع جلسات (جلسات منظم اداری ، جلسات بین سازمان ها و بخش ها، جلسات گزارشی ، جلسات برنامه ریزی و...) آشنا بوده و مهارت اداره جلسات را هم فرا گیرد.
بهره گرفتن از خرد جمعی و داشتن مهارت تشكیل گروه
اهداف سازمان زمانی محقق می شود كه مجموعه یی از عوامل متعدد كنار هم قرار گیرند. نیل به اهداف مورد نظر امری انفرادی نیست و خرد جمعی اعتقاد به ارزش فكر و اندیشه و باورهای دیگران است . بنابراین كارشناس علاوه بر تقویت و توسعه مهارت های شنیداری ، باید توان تشكیل و رهبری گروه را داشته باشد تا بتواند از خرد جمعی بهره گیرد.
داشتن قدرت انطباق با تغییرات صحیح و مثبت
آمادگی پذیرش تغییر و انطباق با آن یك ضرورت است ، چون زندگی حركت می كند و ما هم باید حركت كنیم . كارشناس نباید در برابر تغییرات بایستد، چراكه آنچه انسان از آن می ترسد، هرگز به آن بدی نیست كه تصور می كند و ترسی كه در سر می پروراند بسیار هولناك تر از چیزی است كه در واقعیت اتفاق می افتد.
داشتن اعتماد به نفس
از اعتمادبه نفس لازم برای انجام كارها برخوردارباشد و احساس ناامنی به خود راه اندهد. مداوم روحیه «می توانم انجام می دهم » را در خود تقویت كند و توجه داشته باشد كه در مورد توان و مقداری كاری كه می تواند در مدت زمان معینی انجام دهد، واقع بین باشد تا دچار اضطراب نشود.
ابتكار و خلاقیت
خلاق به كسی گفته می شود كه راه حل های غیرمعمول ، از پیش تعیین نشده و ابتكاری فراهم می آورد. پیروی دایمی از راه حل های عادی موجب می شود كه انسان راه حل های تازه را نبیند و ابتكار عمل نداشته باشد كه البته دست كشیدن از راه حل موجود یا تغییر آن همواره آسان نیست . كارشناس بایستی همواره روحیه یی خلاق و بدیع داشته و طراح اندیشه های نو باشد و راهكارهای جدیدی برای تصویرسازی مثبت از سازمان خود پیدا كند. خلاقیت یك ویژگی كیفی ایده آل برای شخص است و باید به خاطر داشت كسی كه دارای ایده های قوی است ، ممكن است گاهی با مدیریت مخالفت كند و این نشانی از اعتمادبه نفس اوست . عدم توافق به معنی نافرمانی نیست . می گویند دانشمندان بزرگ ، مخترعان و نوآوران همیشه كسانی نیستند كه افكار پیچیده یی دارند. نوآوران كسانی هستند كه نه تنها ذهن مساله ساز ندارند، بلكه مسائل را بسیار راحت و با روش های بسیار آسان حل می كنند و برخلاف تصور همگان ، همه انسان ها خلاق هستند، ولی برای بروز خلاقیت باید آنان را تشویق و ترغیب كرد. ضمن اینكه كارشناس نباید به ایده های دیگران بی توجه باشد، چراكه جریان ابتكار و خلاقیت را از بین می برد.