با رعایت چند دستور العمل ساده می توان در یک شغل جدید پس از ارتقاء به پست بالاتر یا به هنگام دریافت مسئولیت های تازه موفق تر عمل کرد.
تغییر شغل، ارتقاء یا پذیرفتن مسئولیتی جدید همواره یک مرحله بسیار سرنوشت ساز محسوب می شود. در طی کمتر از چند ماه معلوم می شود که چنین تغییر و تحولاتی صرفاً ظاهری بوده یا اینکه یک دگرگونی عمیق و ریشه ای را در حیطه شغلی به همراه داشته است. برای آنکه جایگاه خود را به عنوان رئیس جدید تثبیت کنید، وقت چندانی ندارید؛ از این رو، صد روز اول برای جلب اعتماد دیگران و نشان دادن توانایی ها و شایستگی های شما از اهمیت به سزایی برخوردار است. پس این صد روز را به سادگی از دست ندهید.
بسیاری از مدیران در طی این مدت بسیار حساس، مرتکب اشتباه های بسیار بزرگی می شوند و بدین وسیله خسارات بعضاً جبران ناپذیری را به بار می آورند. در صورتی که با رعایت چند دستور العمل بسیار ساده می توان از بروز چنین اشتباهات و خساراتی جلوگیری نمود.
● مهمترین دستورالعمل ها به هنگام پذیرفتن یک مسئولیت جدید به قرار زیر می باشند:
۱- پرهیز از جار و جنجال های بی مورد و برنامه های بزرگ و بلند پروازانه. بهتر است دهان خود را ببندید و بیشتر به فکر یادگیری باشید.
بدترین و احمقانه ترین کاری که می توان به هنگام پذیرفتن یک مسئولیت جدید انجام داد، آن است که در همان روز دوم جار و جنجال فراوانی به پا کرد و به همه گفت که چگونه باید رفتار کنند. مدیران باهوش نه تنها از اعلام برنامه های بزرگ خودداری می کنند، بلکه سعی نمی کنند در همان ابتدا واحد تحت مدیریت خود را زیر و رو کنند.
آنها در ابتدا تلاش می کنند از کارها سر در بیاورند. از این رو تا آنجا که می توانند سؤال می کنند حتی در این کار آنقدر زیاده روی می کنند که گاهی پرسش های به ظاهر ابلهانه ای نیز مطرح می کنند، ولی هدف آنها آشنایی کامل با مجموعه تحت اختیار است. آنها این شهامت را دارند که اعتراف کنند همه چیز را در باره مسئولیت جدید خود نمی دانند. از این رو برای آشنا شدن با محیط جدید تلاش فراوان می کنند.
در این میان تنها یک استثناء وجود دارد و آن هم زمانی است که همه می دانند شرکت یا مؤسسه مورد نظر به یک خانه تکانی اساسی و اصلاحات فراگیر نیاز دارد و این کار مستلزم اتخاذ تصمیم های بسیار فوری است. در چنین حالتی دیگر نباید زمان را از دست داد. بلکه باید بلافاصله شروع به کار کرد و با اتخاذ تدابیر ضروری، کارها را هر چه زودتر در کانال های صحیح هدایت کرد.
بدون شک به هنگام ورود یک رئیس جدید، همه چشم ها مراقب اوست و همه کارکنان با کنجکاوی او را زیر نظر می گیرند تا ببینند رئیس جدید چه می کند و چه نمی کند، اما باید بدانید که مردم از شما انتظار کارهای بسیار بزرگ را ندارند.
برنامه های اصلاحی بزرگ و گسترده، تصمیم های ناگهانی و تنش زا و همینطور بر هم زدن نظم موجود باعث از میان رفتن حس اعتماد کارکنان شده و آنها را نسبت به مدیر خود بدبین می کند. بنابراین صد روز اول زمان یادگیری، مشاهده و پرسش و بررسی است. اگر در این مدت مرتکب اشتباهی شوید، برایتان بسیار گران تمام
می شود و ممکن است مقبولیت خود را نزد کارکنان شرکت از دست بدهید.
۲- به خاطر داشته باشید عاملی که منجر به ارتقای شما شده است، در پست جدیدتان معمولاً پذیرفتنی نیست.
اشتباهی که اغلب مدیران مرتکب آن می شوند این است که در پست جدید نیز به همان رویه قبلی خود ادامه می دهند. این امر در نهایت کارایی را از بین می برد.
اغلب کسانی که ارتقاء می یابند بر این باورند که ارتقای آنها به دلیل خدماتی بوده است که در پست قبلی انجام داده اند. البته اغلب همینطور هم هست، اما آنها با چنین استدلالی به این نتیجه می رسند که در پست جدید نیز به همان رویه قبل خود ادامه دهند، اما این دیدگاه تقریباً همیشه اشتباه است.
موفقیت در یک شغل جدید مستلزم در پیش گرفتن روش ها و رویکردهای جدید است. در پست جدید باید از یک شیوه کاری جدید و از یک دیدگاه جدید استفاده کرد، حتی اولویت ها و ابزار کار نیز در مقایسه با قبل متفاوت خواهد بود.
▪ ذکر نمونه ای در این زمینه راه گشا خواهد بود.
به عنوامن مثال بهترین طراح را به عنوان مدیر بخش طراحی انتخاب می کنند، اما از این پس کسی از او انتظار ندارد که همچون گذشته به کار طراحی بپردازد. بلکه وظیفه او در پست جدید ایجاد هماهنگی میان بخش های مختلف ترسیم اهداف کاری، حل مسائل سازمان و به طور خلاصه رهبری دیگران خواهد بود و با توجه به پرسش های زیر می توان از این اشتباه فاحش و ادامه روشهای قبلی پرهیز نمود:
۱- راه موفقیت من در پست جدید کدام است؟
۲- در پست جدید برای چه کاری به من حقوق می دهند؟
۳- در پست جدید کارهای من با چه معیاری سنجیده می شود؟
به هر جهت به هنگام پذیرفتن یک مسئولیت تازه، لازم است وقت خود را به گونه ای دیگر تنظیم کرده و دفترچه یادداشت خود را مطابق با وظایف جدید خود اصلاح نماییم.
۴- آیا وظایف اصلی سازمان را می شناسم؟
در طی صد روز اول باید به امر مهم پی ببریم که اولویت های خود و مهمترین همکارانمان کدامند. به عبارت دیگر در این مدت باید وظایف اصلی خود و همکاران را بشناسیم.
● پرسش هایی که باید در این راستا بدانها توجه کرد، به قرار زیر هستند:
۵- مهمترین نقاط قوت و توانایی های این بخش کدامند؟
۶- این بخش در چه زمینه ای از دیگر بخش ها بهتر است و برتری آن در مقایسه با رقبا کدام است؟
۷- کدام قسمت به شدت نیازمند تغییرات است؟
۸- در کدام بخش به سرعت می توان به موفقیت دست یافت؟
● در یك پست جدید برای دستیابی به موفقیت تنها به دو عامل نیامندیم:
۱. كیفیت همكاران
۲. توقعات و انتظارات تازه ای كه از همكاران داریم
منظور از مورد اول، كیفیت و صلاحیت كسانی است كه بیش از ما در سازمان مربوطه بوده اند. بسیاری از مدیران ترجیح می دهند تمام پرسنل سازمانی را كه هدایت آن را بر عهده می گیرند، عوض كنند. اما در اصل باید با كسانی كار كرد كه در آن سازمان مشغول به كار بوده اند. پس باید نقاط قوت آنها را شناخت و از توانایی هایشان به نحو احسن استفاده كرد.
مورد دوم یعنی توقعات و انتظارات تازه ای كه از همكاران خود داریم که بیشتر به مدیران یك پست جدید مربوط می شود. هرچند اغلب نمی توان كاركنان یك سازمان را عوض كرد، ولی می توان وظایف دیگری بر عهده آنان نهاد. ممكن است برخی از همكاران مرتكب اشتباهی شوند، یا ممكن است وظایفی كه بر دوش همكاران نهاده شده است بسیار سنگین تر از توان آنها باشد. ولی نكته اساسی این است كه هر وقت احساس كردیم مسئولیت كاركنان ما بسیار سنگین است، باید از بار مسئولیت آنها بكاهیم و هر وقت دیدم مسئولیت آنها بسیار سبك است باید مسئولیتهای بیشتری به آنها محول كنیم.