Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
یکشنبه 2 دی 1403 - 21:49

برنامه ریزی راهبردی

برنامه ریزی راهبردی

برنامه ريزي در معناي كلي، نوعي محاسبه گري و نظم بخشي به فعاليت ها براي رسيدن به اهداف مشخص است. در اين معنا، برنامه ريزي فعاليتي جديد نيست بلكه در زمان هاي گذشته نيز حتي در كوچكترين فعاليت ها وجود داشته است. حتي بررسي تاريخي زندگي بشر از هزاران سال پيش تاكنون حاكي از نوعي برنامه ريزي در تهيه غذا، پوشاك و ساير موارد امرار معاش بوده و لذا مي توان اذعان داشت كه برنامه ريزي به منزله جزئي از فطرت مخلوقات است. در برنامه ريزي به مفهوم نوين، دولت عنصري فعال و اساسي است، در واقع حضور دولت ها در جامعه خود را به شكل طرح و اجراي برنامه هاي اجتماعي و اقتصادي نشان مي دهد. بايد ابراز داشت از زماني كه موضوع توسعه مورد اهتمام كشورها قرار گرفت، اين موضوع استدلال موجه تري براي عملكرد برنامه ريزي دولت ها شد بگونه اي كه در ميان ملل جهان سوم، مفهوم توسعه با برنامه ريزي و دخالت دولت در فعاليت ها، پيوند ناگسستني يافت. لازمه جلوگيري از يك فرآيند طبيعي، دخالت و برنامه ريزي در آن فرآيند خواهد بود. هر گاه بشر و يا مدير و يا جامعه اي به دنبال آن باشد كه يك حادثه را كند يا تند، و يا از وقوع آن جلوگيري كند، بايد مداخله نمايد و دخالت مؤثر همراه با برنامه ريزي است. اقتصاد نيز از اين امر مستثني نيست. از طرفي، هرگاه هدف از اين رفتار و اعمال برنامه ريزي شده يك هدف اقتصادي باشد، آن را برنامه ريزي اقتصادي گويند. توسعه يك فرآيند تاريخي است بنابراين كشورهايي كه با تأخير به دنبال توسعه بوده اند زمان كافي در اختيار ندارند و بايد با دخالت برنامه ريزي شده يا همان برنامه ريزي اقتصادي، اين فرآيند را تسريع بخشند، پس برنامه ريزي (در سطوح مختلف و با توجه به ميزان توسعه يافتگي كشورها) ضرورت توسعه اقتصادي است. به طور كلي اهداف اقتصادي به دو گروه كلان و خرد (بنگاههاي بزرگ مقياس، مناطق و بخش ها) تقسيم مي شوند لذا برنامه ريزي را از اين جهت مي توان به دو نوع برنامه ريزي در سطح كلان و برنامه ريزي در سطح خُرد تقسيم نمود.
امروزه ساختار نظام هاي اقتصادي و اجتماعي جديد به برنامه ريزي اصولي و علمي نيازمند است. تحولاتي كه در تمامي جوامع رخ مي دهد از نظر برنامه ريزي اهميت خاص دارد براي نمونه، رشد جمعيت به خودي خود نياز به برنامه ريزي اصولي در زمينه آمادگي دائم براي اسكان، تغذيه، بهداشت و آموزش و غيره دارد. از سوي ديگر پيشرفت هاي فني موجب ارتباط تنگاتنگ فعاليت هاي گوناگوني شده كه خود آنها به برنامه ريزي دقيقي نياز دارد. براي نمونه حمل و نقل در شيوه هاي مختلف، بدون برنامه ريزي دقيق و كنترل تجهيزات و نگهداري آنها امكان پذير نيست. بنابراين به نظر مي رسد كه امروزه انجام برنامه ريزي هر چند متفاوت از گذشته، اما، هم در سطح كلان و هم در سطح خرد مورد نياز مي باشد.
  • منبع: penco.ir
  • تاریخ: جمعه 28 آذر 1393 - 18:04
  • نویسنده:
  • صفحه: BIZKIDS
  • بازدید: 601

ارسال نظر