سالانه تعداد زیادی انسان به دلیل رعایت نکاتی ساده اما مهم جان خود را از دست می دهند و دچار مرگ زودرس می شوند. بر اساس گزارشات سازمان بهداشت جهانی 25 درصد از مرگ و میرهای سالانه قابل پیشگیری هستند و همچنین این سازمان اهدافی 15 ساله مشخص کرده است تا بتوان در حدود 37 میلیون نفر را در طی این 15 سال نجات داد.
برای رسیدن به این هدف نیاز به استراتژی مناسب و سیاست های درست بهداشتی و درمانی و همکاری در سطح جهانی است. با هم نگاهی خواهیم داشت به 6 راه کار که از مرگ زودرس جلوگیری می کنند:
1- عدم مصرف دخانیات
مصرف دخانیات به خصوص سیگار نه تنها برای فرد بلکه برای اطرافیان فرد نیز مضراتی دارد، که از جمله آنها می توان ابتلا به سرطان ریه، کاهش ظرفیتی تنفسی ششها و تحریک راههای هوایی که باعث ایجاد حساسیت هایی می شود اشاره کرد.
براساس برنامه ریزی های جهانی انجام شده در مورد مصرف دخانیات پیش بینی می شود که تا سال 2025 در حدود 30 درصد مصرف دخانیت به خصوص سیگار کاهش پیدا کند در حال حاضر کشورهای مدرن و توسعه یافته با ممنوعیت سیگار کشیدن در اماکن عمومی و در نظر گرفتن مالیات برای مصرف کنندگان دخانیات و با برنامه های آموزشی مناسب درباره عوارض و مضرات دخانیات باعث شدند که تا حد زیاد آمار مصرف سیگار را کاهش دهند.
2- استفاده نکردن از مشروبات الکلی
براساس تحقیقات انجام شده بر روی رابطه مصرف الکل و بعضی بیماری ها نشان دهنده این است که مصرف الکل در ابتلا به بعضی سرطان ها، بیماری های کبدی و ابتلا به فشار خون بالا نقش دارد همچنین مصرف بیش از حد الکل در التهاب معده، پوکی استخوان و کاهش سطح ایمنی بدن و آسیب های جبران ناپذیر مغزی اشاره کرد.
3- کاهش مصرف نمک
همه ما می دانیم که رژیم های دارای سدیم زیاد باعث افزایش فشار خون می شوند که علاوه بر مشکلاتی که افزایش فشار خون مثل سردرد ایجاد می کند. امکان ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی نیز در آنها افزایش میابد بر اساس آمارهای منتشر شده در آمریکا هر فرد روزانه در حدود 800 میلی گرم نمک مصرف می کند. کارشناسان تغذیه توصیه می کنند که به جای مصرف نمک از جایگزین های مناسب مانند اسید سیتریک موجود در لیمو استفاده کرد تا عوارض ناشی از مصرف نمک کاهش پیدا کند.
4- کنترل فشار خون
نداشتن فعالیت بدنی و ورزش مناسب و همچنین مصرف زیاد سدیم خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش می دهد. کنترل نکردن فشار خون بالا می تواند منجر به سکته مغزی و همچنین مبتلا شدن به بیماری های قلبی و عروقی شود.
کنترل فشار خون به طور منظم و تغییر سبک و زندگی و استفاده از رژیم های غذایی دارای حداقل سدیم و فعالیت مناسب بدنی می تواند از ابتلا به فشار خون و عوارض ناشی از آن جلوگیری کرد
5- پیشگیری از دیابت
دیابت یکی از بیماری هایی است که به دلیل اختلال در سوخت و ساز بدن به وجود می آید. دیابت با چاقی رابطه مستقیم دارد و همچنین افرادی که دچار دیابت شده اند ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در آنان افزایش میابد. دیابت می تواند باعث بروز بیماری های کلیوی و سکته مغزی نیز در فرد شود البته می توان با پرهیز از مصرف دخانیات فعالیت بدنی مناسب و کاهش مصرف شکر و رژیم غذایی مناسب و کنترل منظم مقدار قند خون بدن از ابتلا به آن پیشگیری کرد.
6- پیشگیری از چاقی
متاسفانه در دهه اخیر رشد فست فودها بسیار زیاد بوده که به دنبال آن باعث شده آمار چاقی نیز در سطح جهان روز به روز رو به افزایش باشد.
تنها پرداختن به چاقی و جلوگیری و پیشگیری در ابتلا به این عارضه به تنهایی نیز می تواند اثرات سودمنی در پایین آوردن ریسک ابتلا به بیماری هایی از قبیل دیابت بیماری های قلبی و فشار خون بالا داشته باشد به راحتی می توان با داشتن و رعایت نکاتی مانند پرهیز از مصرف غذاهای آماده و اضافه کردن از سبده میوه و سبزیجات در رژیم غذایی و ورزش کردن از ابتلا به چاقی جلوگیری کرد.
آنچه که از این مقاله بر می آید این است که ما می توانیم با رعایت نکاتی کوچک اما مهم از ابتلا به بیماری هایی خطرناک جلوگیری کنیم.
شاید بتوان به جرئت گفت که تنها داشتن فعالیت بدنی و ورزشی مناسب و کافی در روز و داشتن رژیم غذایی مناسب می توان از ابتلا به بیماری هایی مزمنی از قبیل دیابت فشار خون بالا و بیماری های قلبی و عروقی جلوگیری کرد.