روانشناسی رشد
مراحل رشد کودک (ماه اول زندگی کودک)
نه ماه انتظار شما به پایان رسیده و اکنون نوزاد خود را درآغوش گرفته اید،نگرانی ها را از خود دور کنید و از وجود زیبای او لذت ببرید.
خواب:نوزادان در ماه اول زندگی تقریبا 90% روز را خواب هستند یعنی چیزی حدود 15 تا 18 ساعت خواب در شبانه روز
بینایی نوزاد یک ماهه: نوزاد در یک ماهگی هنوز از نظر بینایی کامل نیست.نوزادان نزدیک بین هستند و اگر می خواهید چیزی را به او نشان دهید شی را در فاصله 15 تا 25 سانتیمتری صورت او قرار دهید.
چشایی نوزاد یک ماهه: جوانه های چشایی آن ها به اندازه کافی تکامل نیافته است.نوزادان مزه های شیرین را ترجیح می دهند و به مزه های ترش واکنش نشان می دهند.
شنوایی نوزاد یک ماهه:نوزادان می توانند صداها را تشخیص دهند ، به خصوص به صدای والدین واکنش بیشتری نشان می دهند.نوزادان صداهای زیر و بم را دوست دارند.
بویایی نوزاد یک ماهه:در بین همه حواس بویایی کاملا رشد یافته است و نوزاد بوی مادر و شیر را در همان چند روز اول زندگی احساس می کند.
نوزادان عاشق لمس شدن هستند ، با نوزادتان تماس پوستی برقرار کنید و با او زیاد صحبت کنید.
نکته مهم: در تمامی مراحل رشد کودک ، نوزادانی که پیش از موعد به دنیا می آیند ممکن است از این مراحل رشد به صورت دقیقی پیروی نکنند.
5 توانایی کودک یک ماهه:
وقتی بر روی شکم خوابانده می شود کمی سرش را بالا می آورد.
در هنگام شیر خوردن به سمت شما نگاه می کند.
به صدای زنگ واکنش نشان می دهد و چشم هایش و حتی سرش را به سمت منبع صدا می چرخاند.
به چیزهای متحرکی که در فاصله 15 تا 25 سانتیمتری صورت او قرار گرفته اند نگاه کرده و آن ها را تعقیب می کند.
وقتی شما با او صحبت می کنید سرش رابه سمت شما می چرخاند.
بازی برای کودک 1 ماهه
ایجاد ارتباط بیشتر بین نوزاد و مادر
1- نوزادتان را در آغوش بگیرید و به عقب و جلو حرکت دهید . همانطور که حرکت می کنید برای او لالایی بگوئید و تکرار کنید ((دوستت دارم )) وقتی به کلمه ی دوستت دارم رسیدید بخشی از بدن او مثل سر بینی یا انگشت پای او را ببوسید .( هر چه یک طفل را بیشتر بغل کنند ، نوازش کنند و در آغوش بگیرند ، وقتی بزرگترشد ، احساس امنیت و استقلال بیشتری خواهد کرد )
2- پوست شیر خوار را به آرامی نوازش کنید . استحمام ، تعویض پوشک ، تغذیه شیر خوار شامل لمس کردن نیز می شود . در حین انجام این امور ، پوست و بدن شیرخوار را لمس و تحریک نمائید . به شیر خوار توجه نمائید تا دریابید چه نوعی و چه میزان از تماس لمسی را دوست دارد .
ترکیب دید و صدا ( تشویق نوزاد به ایجاد ارتباط )
1- یک جغجغه را جلو نوزاد بگیرید و آرام تکان دهید . همانطور که جغجغه را تکان می دهید آواز بخوانید . وقتی که مطمئن شدید نوزادتان در حال تماشای جغجغه است آن را به آرامی به یک طرف حرکت دهید و آواز را دوباره بخوانید .
2- جغجغه را در جاهای مختلف اتاق حرکت دهید و حرکت سر نوزاد را در جهت صدا تماشا کنید و جغجغه را در دست نوزادتان بگذارید و آواز را دوباره بخوانید .بچه ها از آواز خواندن خوششان می آید و بعدها که زبان باز کردند سعی خواهند کرد ، صداهایی را که شنیده اند تقلید کنند .
هماهنگی بین دست و چشم
1- کودکتان را در دامان نگه دارید یا او را به پشت بخوابانید ، او احتمالاً انگشتتان را خواهد گرفت چون این واکنش طبیعی کودک است . هر بار که انگشتتان را گرفت او را تشویق کنید مثلاً ( دخترک زرنگ من یا چقدر قوی هستی )
2- دست های کودکتان را بگیرید و به آرامی جلو صورتش به هم بزنید . در حین انجام این کار ، شعر زیر را بخوانید :
دست بزن ، دست بزن ، دست بزن
دست هایت را به هم بزن
دست هایت را روی صورت مامان بگذار
دست هایت را به هم بزن
3- یک جغجغه کوچک را در یکی از دست های کودک بگذارید ، دستش را با جغجغه حرکت دهید ، به او نشان دهید که چگونه جغجغه را به دست دیگرش بدهد . این کار را به روش زیر بکنید :
4- دست دیگرش را روی جغجغه بگذارید او به صورت خودکار جغجغه را خواهد گرفت انگشتان دست قبلی را باز کنید ، سپس آن ها را ببوسید .