علائم : - بالابودن دماي بدن - سرفههاي خشك و تك تك و تبديل آن به سرفهايكه خلط سبز يا زرد ايجاد ميكند - نفسهاي تند كشيدن، بيشتر از 40 نفس در دقيقه با خس خس سينه - تنفس دشوار - بياشتهايي - استفراغ همراه با سرفه - كبودي لبها و زبان
برونشيت عبارت است از التهاب بافت پوششي مجاري بزرگ هوائي. يك عفونت مختصر در مجاري فوقاني دستگاه تنفسي مانند سرماخوردگي يا گلودرد ميتواند بعلت كاهش مقاومت كودك در برابر عفونت منجر به ايجاد آن شود عفونتهاي ناشي از باكتريها و يا ويروسها ميتوانند بافت پوششي مجاري هوا را متورم كرده و ترشحاتي را بوجود بياورند كه منجر به دشواري تنفسي شود. همچنين سرفههاي خشك و تك تك از نشانههاي بعدي آنست كه بعد از يك يا دو روز توليد خلط ميكند. و اگر كودك اين خلط را قورت بدهد ممكن است آنرا استفراغ كند.
آيا خطرناك است؟
در كودكان بيشتر از يكسال، برونشيت معمولاً خطرناك نيست اما در موارد نادر،خس خس و استفراغ ممكن است بحدي ناراحتي ايجاد كند كه بستري كردن در بيمارستان الزامي شود.
ابتدا چه كار بايد بكنيم؟
1- اگر كودك شما به تازگي دچرا سرماخوردگي، سينوزيت، گلودرد يا عفونت گوش بوده است و بيماري وي رو به وخامت است ببينيد آيا تب دارد يا نه. اگر تب داشته باشد هر چهار ساعت يكبار دماي بدنش را اندازه بگيريد و چنانچه دماي وي به 38 درجه
سانتي گراد برسد آنرا به كمپرس آب ولرم يا شربت استامينوفن پائين بياوريد.
2- اگر كودك شما دائماً سرفه ميكند ببينيد آيا
خلط دارد، در اينصورت تشويق كنيد كه با سرفه آنرا بالا بياورد و در غير اينصورت وي را از سمت شكم روي دامنتان بخوابانيد و هنگامي كه سرفه ميكند به آرامي به پشت كودكتان ضربه بزنيد.
3- تا حد امكان به اجبار هم كه شده به كودك
مايعات بنوشانيد تا دچار كمبود آب نشود.
4- كودك خود را گرم و آرام نگهداريد.
5- زمانيكه سرفههاي وي خلط دارند هرگز از شربت ضد سرفه استفاده نكنيد.
آيا مشورت با دكتر لازم است؟
اگر كودك بسختي نفس ميكشد و يا درو لبها و روي زبان كبود شده است و يا اينكه با هر تنفس قفسه صدري بداخل كشيده ميشود بلا درنگ به دكتر و يا نزديكترين مركز اورژانس مراجعه كنيد چونكه اين عارضه بايد بصورت اورژانس درمان شود. اگر عفونت مجاري تنفسي فوقاني رو به وخامت ميرود تماس با دكتر الزامي است.
دكتر چه اقدامي انجام خواهد داد؟
اگر كودك بخاطر تنگي نفس و استفراغ دچار مشكل شده است دكتر ميتواند وي را در بيمارستان بستري كرده و به او اكسيژن كافي براي درمان تنگي نفس و يا مايعات كافي داخل وريدي براي درمان بيآب شدن بدن Dehydration بر اثر استفراغ بدهد.
در صورت عفونت ناشي از باكتري، به تجويز آنتيبيوتيك خواهد پرداخت. اگر عامل برونشيت يك ويروس باشد مداواي بخصوصي وجود ندارد و دكتر روشهاي مراقبت از كودك را به شما ميآموزد و همچنين نحوه بالا آوردن خلط كودك را به شما ميگويد.
شما چه كمكي ميتوانيد بكنيد؟
سر كودك را بالا آورده و روي بالش تكيه بدهيد تا هنگام خواب رفتن، راحت نفس بكشيد.
كودك خود را آرام نگهداريد. فعاليت و هيجان زياد موجب حملات سرفه و استفراغ ميشود.