مواد غذايي مورد نياز در اين سنين:
ميزان انرژي مورد نياز کودکان مدرسه اي به دليل تفاوت در اندازه بدن، ميزان تحرک و سرعت رشد، متفاوت است و اگر انرژي مورد نياز کودکان از طريق کوبوهيرات و چربي تأمين نشود، پروتئيني که بايد صرف رشد و ترميم بافت هاي بدن شود، براي تأمين انرژي به مصرف مي رسد. اصولا دانش آموزان به ۳ وعده غذايي اصلي و ۲ ميان وعده در طول روز نياز دارند و بايد از تمامي گروه هاي غذايي شامل شير و لبنيات، گوشت و حبوبات، سبزيجات، ميوه جات و گروه نان و غلات مصرف کنند و تعادل و تنوع غذايي در اين سنين مهم است.
خوراکي هاي مضر:
افراط در مصرف شکلات و شيريني به دليل اين که موجب بي اشتهايي و سيري کاذب در کودکان مي شود و آن ها را از مصرف غذاهاي اصلي باز مي دارد، موجب اختلال رشد در آن ها خواهد شد. بهتر است در منزل، شکلات و شيريني نگه نداريد تا به اين ترتيب، دسترسي دائمي کودکان به اين نوع مواد کاهش يابد. از دادن شکلات و شيريني به عنوان جايزه يا تغذيه به کودکان خودداري کنيد. مصرف بي رويه تنقلات کم ارزش، يکي ديگر از مشکلات دانش آموزان است. متأسفانه برخي تنقلات تجارتي مانند انواع پفک و چيپس به طور بي رويه از سوي کودکان و دانش آموزان مصرف مي شوند. مصرف پفک به خصوص قبل از وعده هاي غذايي به دليل ايجاد سيري کاذب، کودکان را از خوردن غذاهاي اصلي که بايد مغذي مورد نياز رشد کودک تأمين کنند، بازمي دارد. از سوي ديگر نمک، ذائقه کودک را به خوردن غذاهاي شور عادت مي دهد. متخصصان تغذيه همواره به والدين توصيه مي کنند که کودکان را به مصرف تنقلات سنتي مثل نخودچي و کشمش، گردو، بادام، پسته، گندم برشته، برنجک، عدس برشته شده، توت خشک، انجير خشک و برگه ها تشويق کنند و سر سفره به جاي نوشابه براي افراد خانواده از دوغ استفاده کنند. والدين عزيز موارد ذيل را جهت بهبود تغذيه دانش آموزان مد نظر قرار دهيد.
1- در مورد کودکاني که صبحانه کافي نمي خورند بهتر است از ساندويچ هايي با ارزش غذايي بالا مانند نان و پنير گردو، ساندويچ مرغ، تخم مرغ و... به آن ها داد.
2- مصرف ميوه ها به ويژه ميوه هايي که حاوي ويتامين C هستند در ميان وعده صبح مناسب تر است.
3- خوردن شيريني و مواد غذايي حاوي قندهاي ساده(قند، شکر، آبنبات، شکلات) سبب پوسيدگي دندان و کاهش اشتهاي کودکان مي شود.
4- آموختن اصول بهداشت فردي و استفاده از آب آشاميدني سالم و نگهداري غذاي داده شده به کودک در شرايط بهداشتي از موارد مهم و ضروري هستند.
5- باکمي صرف وقت ميان وعده مناسبي براي زماني که کودک تان در مدرسه است، ترتيب ببينيد.
6- ميان وعده غذايي بايد به راحتي قابل حمل باشد، مصرف آن راحت بوده و در زمان کوتاه زنگ تفريح يا ورزش مورد استفاده قرار گيرد. در اين خصوص از سليقه و ميل کودک خود نيز جويا شويد.
7- يکي از نيم چاشت هاي بسيار مناسب گذاشتن چند عدد خرما همراه با گردو مي باشد. خرما داراي کلسيم، منيزيوم، فسفر، آهن و ويتامين هاي زيادي است به دليل انرژي بخش بودن، حمل راحت، استفاده سريع، مصرف آن در زنگ هاي تفريح و قبل از زنگ ورزش مفيد است.
8- هويج، منبع ارزاني از ويتامين A است و والدين مي توانند از آن در برنامه غذايي روزانه کودکشان استفاده کنند.
9- گذاشتن حداقل يک نوع ميوه فصل مثل سيب يا مرکبات مانند پرتقال، نارنگي، ليمو شيرين، موز و گلابي نيز توصيه مي شود. مصرف سيب باعث پاک کردن مواد غذايي از دندان ها خواهد شد.
10- رشد سريع کودکان همراه با افزايش در ميزان کل آهن بدن مي باشد کمبود آهن باعث احساس خستگي، رنگ پريدگي، ضعف حافظه و تمرکز مي شود و اين مواد با جبران کمبود آهن سبب شادابي و افزايش هوش خواهند شد بهترين نوع آهن قابل جذب در غذاهاي حيواني مثل گوشت، مرغ و جگر است.
11- ميوه هاي خشک نظير برگه هلو، آلو، انجير، توت خشک، کشمش، نخودچي و مغز ميوه ها مانند گردو، فندق، بادام تهيه کنيد و به تناوب مقدار کمي از آن را روزانه براي کودک خود بگذاريد. اين مواد خوراکي داراي مقدار زيادي آهن است و مصرف آن بين دو وعده غذاي اصلي بسيار مفيد است. انجير خشک هم از مواد مغذي است که معمولا کودکان از خوردن آن استقبال مي کنند. انجير داراي کلسيم، آهن، فسفر، پتاسيم، پروتئين، چربي، قند و ويتامين است.
12- يک لقمه آماده از نان و پنير و گردو يا سيب زميني پخته که به راحتي مي توان آن را در منزل تهيه کرد هميشه در مدرسه به عنوان يک نيم چاشت لذيذ و مناسب مي باشد. به طور کلي رژيم غذايي بايد انرژي کافي براي رسيدن به رشد و تکامل مطلوب، بدون چربي اضافي را فراهم کند و بايد اهميت زيادي بر مصرف ميوه و سبزي ها، فرآورده هاي غلات با دانه کامل، فرآورده هاي لبني با چربي کم، حبوبات و گوشت کم چرب ماهي و ماکيان داده شود.