اين درست است که مطالعه، دروازه هاي دنياي جديدي را به روي کودکان مي گشايد و توانايي هاي يادگيري آنها را افزايش مي دهد، اما اين وظيفه والدين است تا کليد اين دروازه باشکوه را به دست فرزندانشان بدهند . شيوه هاي گوناگوني وجود دارد تا پدر و مادر روش خود را تغيير داده و علاقه به مطالعه را در کودک شکوفا کنند.
1- ابتدا خودتان کتاب بخوانيد ( پدر و مادر ) : کودکان از نگاه کردن مي آموزند و همان کار را انجام مي دهند . با ديدن کتاب در دست پدر و مادر کودک به مطالعه تشويق مي شود و همان کار را انجام مي دهد . اين علاقه را بهتر است والدين در چهار سال اول زندگي کودک به وجود آورند، يعني همان سال هايي که شخصيت وي را در بزرگسالي شکل مي دهد.
2- براي کودکتان کتاب بخوانيد: آواي صداي شما ، کلمات و بيان شما در حين کتاب خواندن براي کودک ،ارتقاي توانايي برقراري ارتباط را در نوجواني به دنبال دارد. با گوش کردن به کتاب، دامنه لغات کودک افزايش مي يابد . از کتاب خواندن نبايد تنها به عنوان زماني ياد شود که در آن سکوت بوده و پدر و مادر در کنار کودکشان هستند بلکه بايد علاوه بر خواندن کتاب براي کودک آنها را با نويسندگان و انواع کتاب آشنا کرد .
3- با فرزندانتان بخوانيد: راههاي زيادي وجود دارد تا فرزندتان را تشويق کنيد تا مطالعه با شما را تجربه کند . زمان خواندن کتاب از کودکتان درباره عکس هاي کتاب و استنباط وي از اين عکس ها بپرسيد. از او بخواهيد تا داستان را براي شما دوباره بازگو کند و به فرزندتان اجازه دهيد تا بگويد به نظر وي در پايان داستان چه اتفاقي خواهد افتاد . عکس هاي کتاب هاي مصور جايگزين خوبي به جاي کلمات است و اجازه مي دهد تا فرزندانتان از کلمات خودشان براي توضيح عکس هاي اين داستان استفاده کنند. والدين مي توانند در کتاب هاي مصور به جاي هر شخصيتي با صداهاي مختلف صحبت کنند. اگر والدين بيش از يک فرزند دارند مي توانند به عهده هر يک از فرزندان اجراي يکي از نقش هاي کتاب را بسپارند. اين کار باعث مي شود تا داستان با تمام جنبه هاي مثبتش در ذهن کودک براي هميشه نقش ببندد.
4- پس از من ، تو برايم بخوان: پس از آنکه کتاب را براي فرزندتان خوانديد و درباره آن با وي صحبت کرديد از او بخواهيد تا اين بار او براي شما بخواند . اين کار علاوه بر کمک به پويايي ذهنش به او اعتماد به نفس مي دهد. با اين کار او را تشويق مي کنيد تا بتواند در جمعي نيز به راحتي و با کلمات مختلف صحبت کند.
5- از ديد کودکتان نگاه کنيد : اين عجيب نيست که کتابي براي کودکي جالب نباشد و او تمايلي به شنيدن داستان نداشته باشد. در اينگونه موارد او را توبيخ نکنيد و به وي اصرار نکنيد که شنونده آن کتاب باشد. والدين بايد به کتاب از ديد کودک نگاه کنند. براي کودکان برخي از کتاب ها جذاب نيست . شايد آنها از نوع چاپ کلمات، عکس هاي کتاب يا طراحي جلد کتاب خوششان نيامده و کتاب براي آنها کسل کننده باشد. بايد به سليقه کودک احترام گذاشت، حتي اگر آن کتاب يکي از شاهکارهاي ادبي باشد.
کتاب هايي که فرزندتان را مجذوب خود مي کند بايد با انتخاب خود آنها باشد نه با اصرار والدين و بايد اين را در نظر گرفت که آنها هم از خواندن و شنيدن لذت ببرند.در پايان بايد گفت اين شما هستيد که تمايل کودک به مطالعه را تقويت يا تضعيف مي کنيد. نکات ظريف و کوچکي وجود دارد تا والدين با رعايت آنها دنياي کودک را شکوفا کنند و عشق به کتاب بهترين آنهاست.