Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
یکشنبه 2 دی 1403 - 08:26

ايا کودک از هم سن خود کوتاه تر است

ايا کودک از هم سن خود کوتاه تر است

 
 

اولين تحقيقات كمبود روي در انسان مربوط به اواخر دهه ۱۹۵۰ است كه نشان داد تأخير در رشد، ضايعات پوستي و نارسايي بلوغ در نوجوانان پسر ايراني و مصري مربوط به كمبود روي است.
به گزارش سلامت نيوز مقدار روي در بدن ۵/۱ تا ۵/۲ گرم است كه بيشتر آن در عضلات، استخوان ها و كبد جمع مي شود و مقداري هم در ناخن و پوست و مو يافت مي شود. عنصر روي اساساً به سوخت و ساز مرتبط است. ديده شده است كه مكمل روي تأثير مثبتي بر رشد كودكان دچار كوتاه قدي تغذيه اي داشته است. كمبود روي يك از مشكلات تغذيه اي شايع در كشور ما به شمار مي رود.
تمام گروه هاي سني از جمله كودكان زير شش سال، نوجوانان دختر و پسر ۲۰-۱۴ ساله و همچنين زنان باردار از كمبود «روي» رنج مي برند. كمبود روي علاوه بر كاهش سرعت رشد در كودكان با تغييراتي در حس بويايي و چشايي همراه است و سبب بي اشتهايي و كاهش وزن مي شود.
تأخير در بلوغ جنسي از ديگر عوارض كمبود روي به شمار مي رود. كمبود روي در دوران بارداري مي تواند عوارضي همچون سقط جنين، نقص عضو مادرزادي، وزن كم در زمان تولد و زايمان دير يا زودهنگام را در پي داشته باشد.

 

● منابع غذايي روي

سازمان بهداشت جهاني و سازمان خواربار و كشاورزي ميزان نياز روزانه روي هر فرد را ۵/۵ گرم اعلام كرده است. اكنون ببينيم روي در كجاها يافت مي شود: «روي» در تمام مواد غذايي حيواني و گياهي كه منبع خوب پروتئين هستند، وجود دارد.


▪ منابع غني روي عبارتند از:

صدف، جگر و انواع گوشت ها به ويژه گوشت قرمز (گوشت مرغ و ماهي هم حاوي روي هستند، اما ميزان روي در گوشت قرمز بيشتر است) و تخم مرغ، اما حبوباتي مانند لوبيا و عدس، غلات سبوس دار، شير و مواد لبني و انواع مغزها نظير بادام زميني، گردو، بادام و فندق نيز حاوي عنصر روي هستند، اما به طور كلي قابليت جذب روي از منابع حيواني بيشتر از منابع گياهي است. گفته مي شود قابليت جذب روي از گوشت چهار برابر غلات است. ميزان جذب روي بسته به وضعيت روي فرد از ۱۵ تا ۴۰ درصد متفاوت است.


● عوامل كاهش دهنده جذب روي

اگر مس و كادميوم رقيب اصلي جذب روي به حساب مي آيند ولو اين كه اثر خود روي را دارند، دريافت بالاي آهن و كلسيم جذب روي را كاهش مي دهد. جذب روي ممكن است توسط گلوكز، لاكتوز و يا پروتئين سويا كه به تنهايي و يا همراه با گوشت مصرف شود، افزايش يابد.
روي موجود در شير مادر مانند آهن در مقايسه با شير گاو از قابليت جذب بالاتري برخوردار است و اين هم شايد خبر خوشي باشد براي مادراني كه فرزندشان شير آن ها را مي خورد! روي ديگر سكه مصرف روي براي بزرگسالان است به طوري كه گفته مي شود مصرف طولاني مدت مكمل روي به مقدار بيشتر از ۱۵ ميلي گرم در روز توصيه مي شود.

 

 

ارسال نظر