بیشترین عادتهای رایج بین کودکان و نوجوانان شامل موارد زیر هست
1) جویدن ناخن
شما تنها کسانی نیستید که با ناخن جویدن کودکان آشنایید. یکی از رایج ترین عادت کودکان ناخن جویدنو ناخن کندن است.بنابر مطالعات انجام شده 30 الی 60 درصد کودکان و نوجوانان ناخن انگشتان خود را می جوند و گاهیممکن است کودکی ناخن انگشت پای خود را با دندان بکند.
2)مو پیچاندن
اغلب بچه هایی که دختر هستند ، عادت دارند موهای خود را بپیچانند ، بکشند یا نوازش کنند. پیچاندن مودر اوایل دوره کودکی ممکن است ظاهر شود. و به عادتی برای کشیدن مو منجر می شود، چه موجب کندن مو و یا عدم آن باشد. بسیاری از عادتها وقتی بچه ها بزرگتر می شوند از بین می رود. اما اگرترک نشد یک تغییر رفتار ساده می تواند آنان را در ترک عادت کمک کند. بچه هایی که بزرگتر می شوندیا در سنین نوجوانی اند و عادت به کشیدن مو دارند ترک عادت برای آنان مشکل تر است و ممکن استنشانه ای از اضطراب ، افسردگی یا اختلالات روان پریشی ، و وسواس فکری - علمی آنها باشد.
3)دست در بینی کردن
دست در بینی کردن می تواند عادتی باشد که در دوران کودکی آغاز شود و ممکن است تا دوره بزرگسالی ادامه پیدا کند. اگر باور آن برایتان مشکل است مطالعات سال 1995 که بر روی افرادبزرگسال انجام شده بود را در نظر بگیرید که % 91 این عادت را داشتند .
4) مکیدن انگشت شست
مکیدن انگشت شست در مقایسه با انگشت سبابه بیشتر متداول است بیشتر کودکان انگشت شستخود را می مکند. برخی کودکان دیگر انگشتان دست، یا حتی مچ دست خود را به جای شست می مکند.کودکان برای آرام کردن خود و احساس راحتی این کار را انجام می دهند. اما زیاد مکیدن انگشت درسنین بالای 4 الی 5 سال ، می تواند ایجاد مشکل کند مثل مشکلات لثه ای (مثل پیشامدگی دندانزبرین نسبت به دندان زیرین ) یا عفونت انگشت و موجب آزار و اذیت شدن.
چه چیز باعث عادت می شود؟
کارشناسان از دلیل اصلی به وجود آمدن عادت اطمینان ندارند ، اما اینکه رفتاری آموخته شده است کهمعمولا نتایج مثبتی برای کودکان دارد. عادت برای بچه هایی که احساس کسل بودن می کنند ممکناست سرگرمی باشد یا بیشتر بطور عادی مثل یک ترفندی برای آرام کردن شخص مضطرب عمل کند.اگر ناخن جویدن یا پیچاندن موی او را دیدید سعی کنید بیاد بیاورید که فرزند شما اخیرا دچار استرسشده است. اگر چنین است تلاش می کند از بحران خود را خلاص کند مثل زمانیکه شما از طریق ورزشکردن می خواهید اینکار را انجام دهید. از سویی برخی کودکان وقتی احساس آرامش دارند عادتهای خودرا بروز می دهند مثل قبل از رفتن به رختخواب یا وقتی به آرامی به موسیقی گوش می دهند.
برخی عادتها ممکن است در سنینی بالاتر از دوران کودکی ترک شود. در کودکان مکیدن انگشت یک رفتارآرامش بخش است و به طور خوشایندی با غذا خوردن و تمام شدن گرسنگی در ارتباط است.شاید جویدن ناخن فرزندتان انعکاس رفتار خودتان باشد؟ شما ناخن خود را گاز نمی گیرید؟ طبقمطالعات جویدن ناخن می تواند علتی خانوادگی و ژنتیکی داشته باشد.گاهی بچه ها برای جلب توجه و تحریک والدین خود این کار را می کنند. اگر کودکان احساس کنند کهوالدین از آنان غافل شده اند عادت هایی که برای آنان آزاردهنده است را انجام می دهند زیرا آنها میدانند که با این کار والدین خود را تحریک خواهند کرد.مسئله خوب اینست که بیشتر عادتها از بین می روند. معمولا وقتی کودکان به سن مدرسه می رسندعادت هایشان ترک می شود زیرا بچه ها در سنین بالاتر به این عادتها و بزرگ کردن عادتهایشان نیازندارند. اما اگر فکر می کنید زمان آن رسیده است که باید به فرزندتان برای ترک عادت کمک کنید،مراحل زیر را بکار گیرید:
به آرامی تذکر دهید که چه رفتاری را دوست ندارید؟
به بچه های 3 الی 4 ساله ، چیزی شبیه این جمله را بگوئید :
وقتی شما ناخن می جوید اصلا دوست ندارم و اینکار خوبی نیست. می توانید اینکار را دیگر انجام ندهید؟
برای بار دوم ناخن جویدن و پیچاندن مو را که دیدید او را سرزنش نکنید. تنبیه ، تمسخر ، یا انتقاد میتواند عاملی برای بیشتر شدن تکرار این رفتارها باشد.فرزندتان را درگیر کارهای ترک عادت کنیداگر کودک 5 ساله شما به دلیل اینکه بچه ها به خاطر انگشت مکیدن او را مسخره کردند گریان از مهدکودک آمد ، بدانید زمانی است که می توانید به او کمک کنید. می توان از چندین راه برای متوقف کردنعادتهای ناآگاهانه وارد شد.
پیشنهاد رفتارهای متناوب
برای مثال وقتی فرزند شما ناخن خود را می جود به جای اینکه به او بگوئید ناخن خود را نجود سعی کنید بگوئید :بگذار انگشتانت تکان بخورند. این حرف باعث می شود اطلاعات او نسبت به عادتش افزایش یابد وممکن است در ذهن او باقی بماند. ذهن فرزند خود را مشغول کنید. سعی کنید حواس او پرت شود مثل کمک گرفتن از او در آشپزی یا کارهای هنری.
آگاهی و تحسین کردن
برای مثال اگر ناخن دختر کوچکتان بلند شده به او اجازه دهید تا از لاک استفاده کند یا هر وقت پسرشما مبادرت به مکیدن انگشت خود نکرد رفتارهای مثبت او را با تحسین کردن و دادن هدیه هایی مثل برچسب یا جوایز کوچک تقویت کنید.بیشترین موفقیت زمانی بدست می آید که کودک شما آمادگی داشته باشد ، باید بدانید که ایجاد یک عادت زمان طولانی برده و ترک آن نیز به زمان بیشتری نیاز دارد ، پس باید تا می توانید صبور باشید.