در سال ۱۹۵۳ مجموعه ای از آزمایشها نشان داد که برخى از سنگهاى زیربناى حیات نظیر اسیدهاى آمینه میتوانند به نحو خود بخود در شرایطى مشابه شرایطى که تصور میشد در جو زمین در دوران اولیه آن وجود داشته است ، پدیدار شوند.
این آزمایشها منجر به ظهور نظریهای موسوم به “آبگوشت یا سوپ اولیه ” شدند که بر اساس آن اقیانوسهاى زمین در مراحل اولیه همچون یک مجموعه غذایى بزرگ به عنوان محملى براى ظهور و رشد حیات عمل کردهاند.
پس از گذشت ۵۰ سال این فرضیه همچنان اعتبار خود را حفظ کرده است ، اما جزییات دعاوى آن صورت دقیقى پیدا نکرد.
به عنوان مثال روشن نیست که چگونه چند مولکول ساده شیمیایى میتوانند در درون آبگوشت اولیه ترکیب پیچیدهای نظیر مولکول “دىان آ” یا انواع پروتئینها را بوجود آورند.
مساله همان مساله قدیمى مرغ و تخم مرغ است.
مولکول دى ان آ رمز ساختن پروتئینهایى را ارائه میدهد که خود کاتالیزور یا معین عمل آن دسته از واکنشهاى شیمیایى هستند که موجب ظهور مولکول دى ان آ میشود.
چگونه میشود که یکى از ایندو قبل از دیگرى موجود باشد؟ بر اساس یکى از نظریههاى تازه نخستین ساختارهاى ژنتیکى یا ژنوم صرفا از مولکولهاى “آر.ان.آ” ساخته شدهاند.
مولکولهاى آران آ نظیر مولکولهاى دى ان آ زنجیرهای از اسیدهاى نیوکلئیک هستند با این تفاوت که به واسطه آنکه ساختار شیمیایى آنها اندکى با ساختار شیمیایى مولکول دىان آ تفاوت دارد میتوانند بدون نیاز به گروتئینها واکنشهاى شیمیایى را به راه اندازند.
در مراحل بعدى این جهان ساخته شده از مولکولهاى آر ان آ جاى خود را به جهان کنونى داده که از مولکولهاى دى ان آ ساخته شده است.
نظریه دیگرى که این روزها رواج یافته از ایده “ظهور متابولیسمها در مرحله نخست ” دفاع میکند.
بر مبناى این نظریه آن دسته از واکنشهاى شیمیایى که براى آزادسازى انرژى لازم جهت حمایت از حیات ضرورى هستند پیش از ظهور مولکولهاى خود تکثیرکننده پدیدار شدند.
بر مبناى یکى از روایتهاى این نظریه پدیدار شدن این متابولیسمها در اعماق اقیانوسها و در نزدیک چشمههاى آب جوشان و با شکل گرفتن “پیریت ” از ترکیب سولفید آهن و سولفید هیدروژن اتفاق افتاده است.
یکى دیگر ازمباحث مشکل ساز در میان زیست شناسان این مساله است که چگونه اجزاى شیمیایى اولیه حیات توانستهاند در مقادیر کافى مجتمع شوند و با یکدیگر واکنش انجام دهند و مولکولهاى پیچیده تر نظیر پروتئینها و اسید هاى نیوکلئیک بوجود آورند؟
به اعتقاد محققان سطوح چسبنده برخى از مواد شیمیایى که مهمترینشان گل رس است ، نخستین محیط مناسب را براى شکلگیرى حیات بوجود آوردهاند.
این احتمال نیز وجود دارد که قطرات آب دریا که تبخیر و وارد جو زمین شدهاند و یا در دل شکافهاى درون صخرهها جاى گرفتهاند زمینه ساز ظهور حیات بودهاند.
یکى از راههاى یافتن پاسخ دقیق تر به مساله چگونگى ظهور حیات ، یافتن پاسخ براى پرسش زمان ظهور حیات است.
به اعتقاد برخى از محققان نخستین نشانههاى حیات حدود۳/۸ میلیارد سال قبل ظاهر شدهاند.
برخى دیگر این زمان را ۲/۷ میلیارد سال قبل تخمین میزنند.
یک نظریه بکلى متفاوت نیز دایر بر آن است که حیات از کیهان بیکران به زمین انتقال یافته.
شواهد نشان میدهد که مواد شیمیایى اولیه نظیر اسید هاى آمینه در فضا یافت میشوند و ارگانیزمهاى ذره بینى میتوانند در جریان سفرهاى فضایى زنده بمانند.
اما اینکه حیات از کجا آمده پاسخى براى این پرسش نیست که حیات اساسا چگونه پدیدار شده است.