آسپرين
هيچوقت از آسپرين يا داروهائي كه حاوي تركيبات آسپرين هستند براي كودك استفاده نكنيد مگر اينكه پزشك آنها را تجويز كرده باشد.آسپرين كودك را مستعد سندرمي به نام "راي" ميكند كه مقاله اي در مورد آن در اين سايت آورده شده است و يك سندرم بالقوه كشنده است. توضيحات روي بسته دارو ها را بخوانيد تا مطمئن شويد حاوي آسپرين نيستند(گاهي از كلمه ساليسيلات به جاي آسپرين استفاده مي شود) و در صورتيكه هر گونه ترديدي در اين مورد داشتيد براي راهنمائي بيشتر از داروساز يا پزشك كمك بگيريد.
جايگزين مناسب براي تب يا درد ،استامينوفن يا ايبوپروفن است كه البته بايد دوز مناسب آنها براي بچه ها استفاده شود اما به ياد داشته باشيد چنانچه كودك استفراغ هم مي كند يا بدنش كم آب است ، آسم دارد،بيماري كليوي دارد و زخم يا هر بيماري مزمن ديگري در بدنش وجود دارد ،قبل از دادن ايبوپروفن با پزشكش مشورت كنيد. در مورد استامينوفن هم اگر فرزندتان بيماري كبدي دارد به پزشك بگوئيد تا از داروي مشابه مناسب ديگري استفاده كند.
داروهاي سرماخردگي يا سرفه كه بدون نسخه پزشك قابل تهيه هستند
اين گونه داروها براي كودكان اين سن نه تنها عملا علائم سرماخوردگي و سرفه را كاهش نمي دهند بلكه مي توانند مضر هم باشند به خصوص زماني كه اشتباها بيش از حد مجاز خورده مي شوند.علاوه بر آثار جانبي مانند خواب آلودگي، تهوع و استفراغ و جوش هاي پوستي،ممكن است عوارض جدي مانند افزايش ضربان قلب،تشنج و حتي مرگ هم اتفاق بيفتند.
داروهاي ضد تهوع
اين داروها را هرگز بدون نسخه پزشك به كودك ندهيد.در اكثر موارد بدون اينكه نياز به اين داروها باشد، بدن كودك خودش از پس استفراغ يا تهوع بر مي آيد زيرا معمولا تهوع در كودكان كوتاه مدت است.
داروهاي مخصوص نوزادان يا بزرگسالان
در اين سنين،دادن دوز كمتر از دوز مخصوص بزرگسالان به همان اندازه دادن دارو با دوز بيشتر از دوز مخصوص نوزادان، خطرناك است و اكثر والدين نمي دانند كه قطره هاي مخصوص نوزادان غلظت بيشتري در بدن ايجاد مي كنند تا شربت كه مخصوص كودكان بزرگتر است. توجه داشته باشيد چنانچه بر روي دارو دوز آن بر اساس سن و جنس كودك درج نشده،از دادن آن به فرزندتان خودداري كنيد.
داوهائي كه براي شخص ديگر يا علائم ديگر تجويز شده اند
در اين موارد نه تنها آن دارو ها احتمالا براي كودك شما موثر نيستند بلكه ممكن است عوارض هم ايجاد كنند.
دارو يا هر چيزي كه تاريخ مصرفش گذشته است
تمام موادي كه تاريخ مصرفشان گذشته است بايد در اولين فرصت به دور انداخته شوند زيرا از آن زمان به بعد نه تنها موثر نيستند بلكه اثرات نا مطلوب نيز بر بدن مي گذارند. به ياد داشته باشيد تغيير رنگ هم از مواردي است كه لازم است دارو كنار گذاشته شود.ضمنا بهتر است به گونه اي آنها را معدوم كنيد كه كودك به هيچ طريقي نتواند به آنها دسترسي داشته باشد.
استامينوفن بيش از حد
به جز خود استامينوفن ،بعضي از داروها ي ضد درد در تركيبات خود استامينوفن دارند.مراقب باشيد مقدار استامينوفني كه از اين طريق نيز وارد بدن كودك مي شود از حد معيني تجاوز نكند. يك راه مناسب اين است كه تا زماني كه مطمئن نشديد ،از دادن استامينوفن يا ايبوپروفن به كودك خودداري كنيد.
شربت ايپكاك
شربت ايپكاك باعث استفراغ مي شود و براي پيشگيري از مسموميت استفاده مي شود. امروزه پزشكان ديگر استفاده از آن را توصيه نمي كنند زيرا معلوم نيست كه واقعا چقدر به درمان مسموميت كمك ميكند. بنابر اين بهتر است كه اين شربت را در خانه نگه نداريد و براي پيشگيري از مسموميت هم دقت كنيد مواد خطرناك را از دسترس كودك دور نگه داريد.
نكته آخر اينكه در مورد قرص هاي جويدني مراقبت بيشتري كنيد. در مورد كودكان بايد به اينكه چگونه و چه موقع آنها به كودك بدهيد،دقت كنيد. كودكان چهار ساله در اكثر موارد ارحت با اينها كنار مي آيند به خصوص اگر موادشان در دهان زود حل شوند اما به هر حال در هر كودكي كه هنوز نمي تواند عمل جويدن غذاها را به خوبي انجام دهد بايد در دادن جويدني ها احتياط كرد. گاهي پزشك اجازه مي دهد كه اين قرص ها را خورد كنيد و داخل غذاهاي نرم مانند ماست بريزيد و به كودك بدهبد و البته در آن صورت بايد مطمئن شويد كودك تمام آن غذا را خورده است تا بدانيد دوز كامل دارو را دريافت كرده است.