ناسا روز گذشته راس ساعت 4:30 به وقت گرینویچ فضاپیمای NuSTAR ,را با راکت Orbital Sciences Pegasus XLبه فضا پرتاب کرد تا با تلسکوپ فضایی جدیدش تا حد توان نور حقیقت را بر سیاه ترین و مرموزترین بخش های جهان هستی بتاباند.
قرار است این فضاپیما هفت روز پس از رسیدن به مدار مورد نظر (از ۲۰ ژوئن)، با باز کردن دکل ۱۰ متری خود، دو واحد نوری جداگانه جمع آوری اشعه ایکس را در فاصله کانونی دوربین تلسکوپ قرار دهد. هر یک از این واحدهای نوری شامل ۱۳۳ لایه شیشه ای تو در تو هستند که قرار است حداکثر نور ممکن را به دام انداخته و ثبت کنند. با همکاری این دو واحد نوری، به طور هندسی و دقیقی می توان میزان انحراف اشعه نور را میان دو انتهای این دکل بلند اندازه گیری کرد.
با این تجهیزات قرار است که بخش فرار اطراف نواحی پرانرژی سیاه چاله ها و پس ماندهای انفجارهای ستاره ای نقطه گذاری شده و قابل محاسبه و مشاهده گردد.
در حالی که سیاه چاله ها به دلیل قدرت جاذبه عظیم شان که حتی اجازه گریز نور را هم نمی دهد، خودشان غیر قابل دیدن هستند، اما نواحی اطراف آنها به شکل استثنائی روشن و تابناک هستند، که این تلسکوپ جدید می تواند بخشی از انرژی آنها را در سر راه بلعیده شدن توسط سیاه چاله، به صورت گرما و روشنایی به ما نشان دهد.
دانشمندان امیدوارند با مطالعه و مشاهده این نواحی پر انرژی بهتر بتوانند شیوه شکل گیری سیاه چاله ها را درک کنند. سیاه چاله ها می توان بخشی جدایی ناپذیر و مهم هر کهکشان دانست. برای مثال در مرکز کهکشان راه شیری هم یک سیاهچاله کلان جرم وجود دارد که ۴ میلیون برابر سنگین تر از خورشید است.
ستاره شناسان با اینکه مدت زمان زیادی مشغول جمع اوری اطلاعات درباره آن هستند، هنوز چیز زیادی درباره اش نمی دانند و امیدوارند با NuSTAR بتوانند پیشرفتی در این موضوع داشته باشند.
Fiona Harrison می گوید: «ما می توانیم با این اطلاعات جدید، قطعات پازل مان را کنار یکدیگر قرار دهیم تا دریابیم که چگونه کهکشان ها و سیاه چاله ها در مجاورت هم رشد می کنند و چه تاثیراتی بر یکدیگر دارند. البته این اولین تلسکوپ فضایی اشعه ایکس ناسا نیست، اما آنچنان قوی است که ما می توانیم دامنه بسیار بزرگتری از طیف اشعه ایکس را ثبت و مشاهده کنیم. »
این تلسکوپ که کمی بزرگتر از یک اتوبوس است، تقریبا ۱۶۵میلیون دلار برای ناسا هزینه در بر داشته است. که البته ناسا آن را در زمره ماموریت های اکتشافی کم هزینه خود دسته بندی می کند. این فضاپیما هم اکنون در ارتفاع ۱۲ کیلومتری بالای اقیانوس آرام در مدار خود قرار گرفته است.